دانشگاه علوم پزشکی مشهد دومین مرکز توانمند کشور در انجام پیوند ریه

دانشگاه علوم پزشکی  مشهد دومین مرکز توانمند کشور در انجام پیوند ریه و سومین مرکز فعال در زمینه پیوند قلب و ریه به شمار می رود.

به منظور جویا شدن از شرایط پیوند و توانمندی های مرکز پیوند قلب و ریه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، وب دا دانشگاه علوم پزشکی مشهد با دکتر رضا باقری استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد و رییس تیم پیوند قلب و ریه دانشگاه  گفتگویی را انجام داده است.

استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در سال گذشته دو پیوند ریه در دانشگاه انجام شد اظهار کرد:  این به معنای ناتوانی ما در انجام تعداد بیشتر پیوند ریه نیست بلکه علی رغم وجود این توانایی؛ دهنده ریه مناسب در کشور وجود ندارد به نحوی که سال گذشته از میان ۳۵ بیمار مرگ مغزی دارای شرایط اهدای ریه که گروه خونی مناسب را داشتند تنها دو ریه قابل پیوند به دست آمد.

فوق تخصص جراحی توراکس دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: اگر اعضای بیمار مرگ مغزی در همان ۲۴ ساعت اول اهدا شود می تواند از تمامی اعضای پیوندی از جمله دو ریه، قلب، دو کلیه، کبد، پانکراس، روده و قرنیه فرد استفاده کرد؛ اما بعد از سه الی چهار روز تنها ارگانی که امکان پیوند را دارد کلیه ها و در نهایت کبد است.

دکتر رضا باقری با بیان اینکه در این مرکز سه نوع پیوند شامل، پیوند یک ریه، دو ریه و قلب و ریه قابل انجام است اظهر کرد: در پیوند یک ریه یکی از ریه های بیمار با ریه سالم جایگزین می شود در این نوع پیوند ۵۰ تا ۹۰ درصد عملکرد نرمال ریه به دست می آید و فرد زندگی عادی خواهد داشت این نوع پیوند در بیماران فیبروز ریه و بیماریهای مزمن انسدادی ریه انجام همچنین در افراد بالای ۶۰ سال، توصیه به انجام این نوع پیوند می شود.

وی در تشریح پیوند دو ریه گفت:  در این پیوند هر دو ریه غیر طبیعی بیمار برداشته و دو ریه سالم جانشین می شود، این نوع پیوند برای بیماریهای عفونی ریوی مانند برونشکتازی و سیستیک فیبروزی انجام می شود سایر موارد شامل بیماریهای مزمن انسدادی ریه، فیبروزی و هیپرتانسیون شریان ریوی است.

رییس تیم پیوند ریه بیمارستان امام رضا (ع)  در خصوص پیوند قلب و ریه گفت:  در این نوع پیوند قلب و هر دو ریه بیمار به طور همزمان با قلب و دو ریه جدید جایگزین می شود این پیوند در مقایسه با انواع دیگر پیوند مشکل تر بوده و در موارد بیماریهای شدید ریوی و قلبی به طور همزمان کاربرد دارد.

فوق تخصص جراحی توراکس دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: پیوند ریه عمل جراحی بزرگ و پیچیده ای محسوب می شود و عوارض متعددی ممکن است در حین یا بعد از عمل و بیهوشی ایجاد شود علاوه بر این عوارض با توجه به دریافت داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی که برای جلوگیری از پس زدن یا دفع پیوند داده می شود، عفونت های مختلف باکتریایی، ویروسی و قارچی ممکن است ایجاد شود.

دکتر باقری اظهار کرد: عارضه مهم دیگر پیوند پس زدن یا Rejection است که به واسطه فعال شدن سیستم ایمنی فرد گیرنده پیوند در برابر آنتی ژنهای ریه پیوندی ایجاد می شود که می تواند به صورت حاد یا مزمن باشد در نوع حاد بیمار در عرض چند روز یا هفته دچار افزایش علائم تنفسی به صورت تنگی نفس، سرفه، تب می شود یا به صورت اختلال تست های عملکرد ریوی بروز می کند که پس از تشخیص قطعی، معمولا با افزایش مقدار و افزودن داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی یا ایمونوساپرسیو درمان می شود.

وی افزود: در نوع دفع پیوند مزمن بیمار به طور تدریجی دچار تنگی مجاری هوایی کوچک می شود که پیشرونده می باشد و به صورت افزایش تنگی نفس و کاهش شدید تستهای عملکرد ریوی همراه می باشد و این یکی از علل مهم شکست پیوند ریه در دراز مدت محسوب می شود.

رییس تیم پیوند ریه بیمارستان امام رضا (ع) به چشم انداز تیم پیوند ریه دانشگاه اشاره کرد و افزود: تلاش داریم در آینده آمار پیوند ریه را افزایش دهیم و در عین حال گسترش کار پیوند قلب و ریه مستلزم حمایت همه جانبه تمام سیستم ها است و شاید دانشگاه با توجه به مشکلات مالی و به دلیل هزینه بالای پیوند ریه به تنهایی نتواند از عهده حمایت های کامل برآید.

استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اهمیت حضور خیرین جهت رفع مشکلات تیم پیوند قلب و ریه دانشگاه اشاره کرد و بیان داشت: امید داریم با حضور خیرین در این بخش کمک ارزشمندی به بیماران پیوندی صورت بگیرد و ما بتوانیم دستگاه اکمو را خریداری کنیم.

مدیر فراهم آوری اعضای دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در گفتگو با وب دا اظهار کرد:به طور تقریبی از هر ۵۰ بیمار مرگ مغزی، ریه یک بیمار مناسب پیوند است و این در حالی است؛ که از هر ۱۰ بیمار مرگ مغزی قلب یک بیمار مناسب پیوند خواهد بود بر این اساس باید جهت استفاده بهتر از ریه بیماران مرگ مغزی تلاش کرد.

دکتر خالقی؛ در خصوص اهمیت بالا بردن تعداد پیوند ریه در مشهد، گفت: این مهم نیازمند عوامل مختلفی از جمله فرهنگ سازی لازم در میان مردم است؛ تا بتوان با اعلام رضایت در همان ساعات اولیه از ریه بیمار مرگ مغزی جهت درمان بیماران نیازمند استفاده کرد.

دکتر خالقی، بیان داشت: واحد فراهم آوری اعضای دانشگاه برای جلب رضایت خانواده بیمار مرگ مغزی از همان دقایق اولیه وارد عمل شده و تلاش دارد تا با توجه به آموزش های دیده شده رضایت خانواده فرد مرگ مغزی را  جلب کند؛ اما این تصمیم بزرگ و مهمی است که گاه چهار روز زمان می برد تا خانواده بیمار این حقیقت را بپذیرند.

مدیر فراهم آوری اعضای دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: ریه تنها عضوی است که به دلیل تماس با محیط بیرونی به شدت آلودگی پیدا می کند و از این جهت باید مراقبت های لازم از این عضو بیمار مرگ مغزی در قسمت ICU ها ارتقا پیدا کند.

نوشته شده توسط سردبيرخبروب دا